Om föreläsaren
Christian Kirchner, född 1982 och uppvuxen i Zella-Mehlis i Thüringens skogar, har varit engagerad i släktforskning sedan 1993. Han har utforskat tusentals anor i Thüringen, Franken och Schlesien. Efter att ha studerat vid arkivskolan i Marburg (2001–2004) inledde han sin karriär som arkivarie i Wiesbaden. Från 2005 till 2021 tjänstgjorde han som stadsarkivarie i Limbach-Oberfrohna i Sachsen innan han återvände hem till Thüringen som statsarkivarie i Meiningen.
Christian är medlem i tyska och svenska släktforskningsföreningar och har haft flera ledande positioner inom släktforskningens värld, inklusive ordförande (sedan 2013) och kassör (2009–2014) för Arbeitsgemeinschaft Genealogie Thüringen e.V. Han har även varit medlem i styrelsen för Tysklands Släktforskarförbund sedan 2015. Hans betydande bidrag till släktforskningen har belönats med Johann-Christoph-Gatterer-medaljen i brons 2021 för sitt arbete med att organisera tyska släktforskardagar i Gotha år 2015 och 2019.
Christian Kirchners publicerade verk omfattar över 30 böcker och hundratals artiklar. Sedan 2017 har han också aktivt deltagit i svenska släktforskardagar genom föreläsningar och deltagande i den tyska montern. Ett av hans största projekt under det senaste decenniet har varit utforskningen av Ingvar Kamprads tyska släktingar, vilket resulterade i en publicering år 2023.
Om föreläsningen
Att släktforska i Tyskland är en fascinerande resa genom ett landskap av mångfald och rik historia. Fram till år 1806 var Tyskland en mosaik av hundratals självständiga länder, från fria städer till kungariken. Varje region hade sina egna särdrag inom förvaltning, religion och livsvillkor. Det tysktalande området sträckte sig från Elsaß/Schweiz till Memel i Ostpreussen, och från Schleswig till Gardasjön/Adriatiska havet. Om du har tyska anor är du en del av denna rika kultur med tusentals dialekter, folkdräkter och traditioner, något att vara stolt över.
Under många år var det utmanande för utländska forskare att navigera genom det tyska arkivsystemet, som omfattade kyrkliga, statliga, kommunala och privata arkiv. Vägen till ens förfäders födelse var ofta krokig och många avstod längs vägen. Men i dagens digitala era börjar en ny epok! Källmaterialet växer ständigt, med arkiv och föreningar som digitaliserar sina resurser.
Genom föredraget får man följa med på spåren av människor som sjömannen Hans från Lübeck, klockmakaren Bernhard från Schweiz eller den sachsiska krigsfångens hemby. Presentationen kommer att erbjuda en rik skatt av information, lika användbar för nybörjare som för erfarna släktforskare.
Tidpunkt och plats för föreläsningen
Söndag kl 11:00 (F80)