Nu har vi, Malmö Släktforskarförening (MSFF), förberett oss i nästan två år och denna artikel handlar om hur vi tänkt under resans gång och hur det kommer att bli den 24-25 augusti 2024 i Baltiska Hallen i Malmö.
Hösten 2021 ansökte vi om att få släktforskardagarna och vintern 2022 beslutade Sveriges Släktforskarförbund att vi skulle få anordna släktforskardagarna. Det var ett kul och lite skrämmande besked. Vad hade vi gett oss in på?
De flesta av oss i den dåvarande styrelsen för MSFF hade varit på släktforskardagar tidigare, även om det hade varit för några år sedan p g a corona-eländet. Vi bestämde att hela styrelsen skulle åka till Skövde, som arrangerade släktforskardagarna 2022. Vi behövde se släktforskardagarna med andra ögon; Inte besökarens utan med de ögon som en framtida arrangör har.
Det kan i efterhand konstateras att det var ett klokt beslut. I sammanhanget skall också stort och hjärtligt tack framföras till Skövde och Östersund för all värdefull information vi så frikostigt erhållit av dem. Även Borås kan läggas till i gruppen vi känner tacksamhet till.
Allmänt kan alla konstatera att släktforskardagarna bygger på föredrag, mässa och släktforskarhjälp och vänder sig främst till de redan frälsta. Det är inte så att nybörjare eller allmänt nyfikna utesluts eller inte välkomnas, men släktforskardagarna är, framförallt, för de som redan är släktforskare. Samtidigt brottas de flesta föreningar med vikande medlemsantal och ökad medelålder hos våra medlemmar. Detta i en tid när det finns ett antal släktforskningsprogram i både TV och radio, för att inte tala om på sociala medier och i kanaler utanför mer traditionell TV. Vi vet också att antalet personer som är allmänt historieintresserade ökar. Till detta kan läggas det naturvetenskapliga inträdet i släktforskningen genom DNA och vad som händer inom datavärlden, inte bara som hjälpmedel för att lättare leta och strukturera, utan för att utföra släktforskning med hjälp av olika former av AI. Det finns också en trend att låta andra göra släktforskningen åt en och få sig ett slutresultat serverat.
Det har aldrig varit en framgång att hindra eller motarbeta utvecklingen, oavsett vad man tycker om den.
Mitt i allt det här nya bestämde vi oss för att fånga upp släktforskningens skäl och hjärta. Glädjen av att rota i arkiv, såväl digitala som av papper. Glädjen av att hitta det man söker och hitta det oväntade. Tillfredsställelsen av att lösa kluriga problem. Möjligheten att vidga sin släktforskning till att också omfatta de miljöer våra anfäder vistades i, såväl privat som i arbetet. Slutligen att få presentera all vår möda och resultat för nära och kära och alla andra som vill lyssna och läsa. Det är fler än vi tror.
Vi bestämde oss också för att vinkla dagarna för de som inte tidigare har släktforskat. Vi vill visa att tröskeln för att börja släktforska inte är så stor. Det är ganska enkelt att börja, men svårt att bli riktigt bra. För egen del säger jag till alla som kommer med frågor utan att vara släktforskare. Skaffa dig ett abonnemang på ArkivDigital och börja själv. När du börjar köra fast, kontakta närmsta släktforskarförening, bli medlem och gå en grundkurs. Jag tror att eftersom ArkivDigital kostar så blir det också värt mer i och med att det kostar och det hjälper dig att spara dina resultat. Här kan också nämnas att Sveriges Släktforskarförbund nu kommer att lägga ut ”Dödskivan” för abonnemang på nätet. Ett steg i rätt riktning och ett bra hjälpmedel, inte minst för nybörjare.
Detta ville vi uppnå och samtidigt skapa släktforskardagar som blir intressanta och relevanta för alla släktforskare på alla nivåer.
Ovanstående har vi försökt sammanfatta i vårt motto; Det är vägen som är resans mål. En lätt travestering på Karin Boyes dikt ”I rörelse”.
Under släktforskardagarna kommer vi, så klart, att ha en mässa med de utställare man kan förvänta sig och en spännande uppsättning av föredragshållare. Släktforskarhjälpen kommer att vara välbemannad och fokusera på att hjälpa nybörjare, inte bara att leta i arkiven och tolka texter, utan också att visa hur man börjar som släktforskare.
Vi är många släktforskarföreningar i Skåne och de flesta är medlemmar i Skånes Släktforskarförbund, närmare bestämt 21 stycken. Vi vill framhäva Skåne, så klart, genom en gemensam monter för alla medlemsföreningar i Skånes Släktforskarförbund där tanken är att kunna framhäva släktforskningen och alla medlemsföreningar för att fånga upp nya medlemmar och de som ännu inte fångats av släktforskning, samt, inte minst, visa på behovet för nybörjare att gå med i en förening.
DNA-temat kommer att hanteras på ett lite nytt sätt och ha fokus på de frågor som en nybörjare inom detta område stöter på. Detta kommer att ske med ett flertal kortare föreläsningar och inte i en lokal där besökarna behöver ha bokat plats i förväg.
Det finns många författare som skrivit bra böcker som anknyter till släktforskning på ett eller annat sätt. De är inte alltid beredda på att hålla föredrag om sin bok eller sitt ämne. Detta gör dem inte mindre intressanta. Därför kommer vi att ha en författarhörna där dessa författare får en chans att berätta lite kortare om sitt ämne/bok och att få möjlighet att sälja den.
Vi planerar ytterligare aktiviteter som kommer att ligga utanför de klassiska mässföredragen. Detta för att de skall hända saker under mässan som kan intressera släktforskare, såväl erfarna som mindre erfarna. Följ oss på www.sfd2024.se för att hela tiden få det senaste och annan information kring dagarna, inte minst om matutbudet.
Jag hoppas att vi ses i Malmö i slutet av augusti.
Alf Johansson
Projektledare för släktforskardagarna 2024