Museet är ett kommunalt och regionalt museum i Malmö som består av flera delar. Museet visar utställningar om teknik, sjöfart, naturhistoria och historia. Museet har även ett akvarium.

Utställningarna visas primärt på Slottsholmen och i Teknikens och Sjöfartens hus. På Slottsholmen är Malmöhus slott en del av museet och där ligger också Malmö konstmuseum.

22 april 2023 invigdes i delvis ombyggda Teknikens och sjöfartens hus den av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse med flera donerade 360° domteater-biografen Wisdome. Biografen med kringutrymmen ingår i en kedja av liknande anläggningar runt om i Sverige och visar specialgjorda filmer med teman om rymden och vetenskaplig forskning och samverkar bland andra med olika universitet.

Museet har ett flertal fasta basutställningar. På Slottsholmen finns basutställningarna Malmöhus slott, Makt över människor, På kungens order, Vår natur, Akvariet, Välkommen till Sverige, Färg, form och funktion, Strandkanten och Skånska dinosaurier och andra jättegamla djur och Ledtrådar – stolphål, DNA och andra spår från forntiden. Där finns också Malmö Museers naturhistoriska dioramor som skildrar svensk natur. De byggdes under 1930- och 40-talen. I huvudentrén på Slottsholmen visas sedan 1937 Malmö museums giraff.

På Teknikens och sjöfartens hus finns basutställningarna Ubåten U3, Båtlekrummet, Utan land i sikte, Kustland, Muskler och motorer, Idéplaneten, Framtidens fordon, Himmel och jord, Intryck, Smart, Tidernas stad och Women making history.

Läs mera Malmö Museum