Om föreläsaren

En liten påg vid namn Jan Boris-Möller föddes våren 1957 i Strängnäs, in i en familj med militär bakgrund där middagar var en vanlig del av vardagen. Redan vid sex års ålder lärde han sig konsten att servera, knyta en fluga och hantera vin – färdigheter som senare skulle prägla hans karriär. Efter att ha blivit reservofficer valde han att studera vid Lunds tekniska högskola i tre år innan han bröt av för att resa till New York och utforska världen av matlagning genom att laga mat i människors hem. 

Efter att ha återvänt till Sverige grundade han cateringföretaget No Problem AB, som än idag specialiserar sig på att arrangera middagar i privatpersoners hem. Jan har även deltagit i flera TV-program, inklusive ”Här är ditt kylskåp”, där han skapar läckra rätter utifrån vad kändisar har i sina kylskåp, samt som deltagare i ”Kockarnas Kamp”. 

Om föreläsningen

Med en passion för matlagning som sträcker sig utöver det vanliga, strävar Jan efter att angripa matlagningen på ett vetenskapligt sätt, fokuserande på resultatet snarare än traditionella metoder. Han har alltid förundrats över varför matlagningen inte har utvecklats i större utsträckning och ifrågasätter exempelvis bruket av ströbröd och ägg i köttbullar, och undrar om det verkligen är smakmässigt motiverat eller bara en gammal vana. Jan, som ännu inte har sett en ströbrödsomelett, tar sig an dessa och andra frågor med en nyfiken och utforskande inställning. Allt detta och mycket mer kommer att diskuteras för den som väljer att lyssna på Jan Boris-Möller. 

Tidpunkt för föreläsningen

Anges senare